Microsoft vill avlyssna Skype

Microsoft har ansökt om ett nytt patent för teknik som kan avlyssna Skypesamtal.

Patentansökan gäller en teknik som kallas ”Legal Intercept”. Tekniken möjliggör avlyssning som kan spelas in, helt utan att Skypeanvändaren är medveten om detta.

Tekniken bakom Legal Intercept är anpassad för att kunna spela in all sorts kommunikation som sker över ett voip-nätverk. Skype har länge ansetts som en säker och krypterad kommunikationsform, men nu finns alltså en bakdörr som kan tillgodose myndigheters behov för avlyssning av Skype. Frågan är bara vem som styr över vem som får avlyssnas och när. Många företagshemligheter som rör IT-världen kommuniceras varje sekund över Skype-nätverket.  Microsoft beskriver sin teknik som något likt det telekomföretag använder för att kunna tillgodose myndigheters behov av avlyssning. Problemet är bara att dessa företag gör detta under helat andra regler och lagar.

Skype som mer och mer vänder sig till företag, kan nu själva ha öppnat upp en marknad för andra voip-nätverk som erbjuder bättre integritet och säkerhet för sina kunder.

Microsoft hade ansökte om patent för sin teknik, redan för två år sedan. Långt innan uppköpet av Skype. Ansökan gjordes officiell i förra veckan.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar