Test: Sveriges snabbaste och billigaste bredband

Sverige har länge haft en tätposition som bredbandsnation. Den accelerarande teknikutvecklingen inom hårdvara och mjukvara leder till att prestanda och kapacitet går upp samt att priset går ned. Ett bra och konkret exempel är bredbandsuppkopplingen i Sverige. Hastigheterna de olika bredbandsleverantörerna erbjuder sina kunder blir högre för varje år. En annan positiv kraft i ekvationen är givetvis utbudet. De flesta svenska kommuner och städer har investerat och byggt ut sina öppna stadsnät. Denna öppna infrastruktur gör det enkelt för olika aktörer att erbjuda sina tjänster till boende i de fastigheter som är inkopplade till dessa fibernät. Det finns väldigt många olika stadsnät i hela Sverige. Stockholm stad har genom Stokab, världens största öppna stadsnät av fiber.

Vi här på bloggen Allt om PC har gjort årets första bredbandstest. Vi har gått granskat alla relevanta bredbandsleverantörer på den svenska marknaden. Testet har skett i samarbete med Abonnemang.se som är förmodligen just nu Sveriges vassaste jämförelsetjänst för bredband, mobilt bredband och mobilabonnemang samt Svenskt Kvalitetsindex och Bredbandskollen.

Just denna granskning har bara undersökt leverantörer av fast bredband. Vi kommer längre fram även granska mobila bredband, då de har blivit väldigt populära på senare år. Främst för att de är flexibla samt väldigt enkla att komma igång med.

Följande bredbandsleverantörer var med i granskningen: Allente, Bahnhof, Bredband2, Boxer, Comviq, Halebop, Ownit, Net at Once, Tele2, Telenor och Telia.

Förutom pris och hastigheter, så jämförde vi även kundtjänst, tillgänglighet och generellt intryck.

Vinnarna i vårt stora bredbandstest är:

Bästa bredband för gaming: Ownit bredband – Snabbast enligt plattformen Steam och våra mätningar påvisar samma sak. Har man deras snabbaste uppkoppling så kan man hosta en LAN-kväll utan problem. En extra bonus är att de har väldigt bra kampanj-pris just nu.

Mest prisvärda bredband: Boxer bredband – bra och stabilt bredband till marknadens i dagsläget bästa pris. Hittar man billigare bredband så är det oftast tidsbegränsat i form av en kampanj.

Bästa bredband generellt: Telenor bredband – Vinnaren av testet! Med en extrem hastighet för många användare, med ett väldigt bra och rimligt pris. Dessutom så ingår en testvinnande wifi-router när man köper bredband hos dem.

Du gillar kanske också...